Wat gebeurt er als twee mensen op vakantie geconfronteerd worden met achtergelaten draagbare barbecuetoestelletjes, grillschalen en dergelijke? In uw en mijn geval leidt het hoogstens tot ergernis en bezorgdheid over onze natuur. Als diezelfde twee in hun thuisland horen dat elk jaar meer dan 200 mensen, waaronder veel kinderen zwaar verbrand geraken door het gebruik van draagbare BBQ’s, rijpt bij hun het idee er daadwerkelijk wat aan te doen. Op spoga+gafa2016 ontdekten we de Instant Grill in wereldpremière.

We schrijven 2009. Susanne Nygaard, boekhoudster en haar man Carsten Brøgger, retailer zijn de twee personen waarvan sprake. Hoewel beiden een drukke baan hebben, menen ze toch “iets” aan de twee problematieken van het barbecueën in de vrije natuur te moeten doen. Ze besluiten om samen een echte verbetering voor de natuur en onze planeet te verwezenlijken. Zegt Susanne: “We hadden het er al vaak over gehad, maar het bleef eerder bij dagdromen. Toen ik verjaarde dacht ik bij mezelf : Je bent nu halfweg je leven, wat ga je met de tweede helft doen? Ik kon gewoon verder blijven gaan of écht een verandering teweeg brengen niet enkel voor onze eigen zoon, maar voor de hele planeet.”

En zo begonnen beide naast hun full time bezigheden met de ontwikkeling van een veilige, ecologische en organische wegwerpbarbecue.

Carsten, van opleiding Business Manager, begon in 2013 aan de ontwikkeling. De draagbare barbecue moest tegelijkertijd klein en licht, goedkoop (want éénmalig gebruik) en volledig biologisch afbreekbaar, maar ook handig en echt bruikbaar zijn. Er kwam dus heel wat denkwerk, en vooral veel uitproberen aan te pas. De hele ontwikkeling gebeurde in… de keuken, de garage en de tuin van de Brøggers. Tientallen ontwerpen en materialen werden aan echte tests onderworpen. Anderhalf jaar geleden besloot Carsten om full time het grill-project te gaan leiden. Eén van de belangrijkste USP’s voor hun product was van bij aanvang dat het betaalbaar en op grote schaal moet kunnen geproduceerd worden. Het aantrekken van investeerders leek niet meteen haalbaar, dus werd de Deense regering aangesproken en bereid gevonden om steun te verlenen. Zij zagen vooral heil in het verminderen van het aantal gevallen van brandwonden. 

Nature Grill

De “Nature Grill” bestaat uiteindelijk uit kleine briketten in de vorm van mini-donuts, lavasteen, bambou en… karton.  Het karton (FSC) dient enerzijds als verpakking, anderzijds ook als “voet” voor de barbecue. De lavasteen is licht en isoleert, waardoor de brandende briketten hun warmte niet naar beneden of opzij afgeven en men de barbecue tijdens het gebruik dus nog perfect kan vastnemen. De eigenlijke grill is vervaardigd uit onbehandeld bambouhouten stokjes. Het lijkt een rare combinatie, maar het wérkt. De grill is op 5 minuutjes gebruiksklaar en blijft gedurende 1 uur op temperatuur: perfect voor een picnic-barbecue in de vrije natuur. Alle onderdelen zijn volledig biologisch afbreekbaar en de barbecue kan dus na gebruik gewoon worden achtergelaten of ingegraven. Lavasteen is bovendien een natuurlijke meststof.

De Instant Grill van Nature Grill is licht en makkelijk mee te nemen. Hij is niet veel groter dan een A4-blad. Bij het gebruik worden 30% minder briketten gebruikt dan bij een klassieke “one time” barbecue wat uiteraard ook  de CO² uitstoot beperkt. Er komen geen toxische ontvlambare materialen aan te pas wat dan weer leidt tot gezonder voedsel. Uiteraard is de grill gebreveteerd en zijn diverse patenten in aanvraag.

 

Commercialisering

Nog waren de Brøggers niet klaar voor de commercialisering. De volgende uitdaging was het product te kunnen produceren op grote schaal én voor een aanvaardbare prijs. Susanne: “We hadden kunnen opteren voor een “high end” of exclusief product, maar dan gingen we aan onze doelstelling voorbij om op grote schaal de problematiek van brandwonden en natuurvervuiling tegen te gaan. We zochten en vonden een Deense partner, met productiesite in China. Dankzij deze samenwerking kunnen we de Instant Grill op de markt brengen met een consumerprijs van ongeveer €5. Dat pas perfect in het budget voor een uitstapje. Om dit moglijk te maken, opteren we trouwens ook voor een eenvoudige verkoopsstrategie. De Instant Grill is enkel te verkrijgen per container, zodat de retailer rechtstreeks kan importeren. Zo vermijden we de kost van extra tussenstations die zeker voor een wegwerpproduct niet nodig zijn!”

Nature Grill bewijst dat productinnovatie écht nog mogelijk is! We kijken met spanning uit naar de komende zomer, zodat we de Instant Grill lustig kunnen testen op één of ander zonovergoten strand.

Contact Information

CasusGrill ApS
Moellevej 9, G8
DK-2990 Nivaa
Denmark

Sales inquiries:

Email: sales@casusgrill.com
Tel: +45 31 65 01 70

Other inquiries:

Email: info@casusgrill.com
Tel: +45 31 65 01 70
VAT No.: DK37964263

Navigation

CasusGrill ApS:

Casus Distribution ApS:

Member of amfori, the leading global
business association for open and
sustainable trade. We participate in
amfori BSCI. For more information
visit: www.amfori.org

Newsletter

Situation *

When you sign up for CasusGrill newsletters, you agree to receive news and information regarding events via email from CasusGrill ApS.

You can at any time revoke this consent.

Read more in our Privacy Policy in which we describe how we treat personal information, legislation and more.